Elements Village

How to use the forums


Go Back   Elements Village > Archives > Online Training (forum is closed to posting)

 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old May 30th, 2006, 08:15 AM
Bettijo's Avatar
Bettijo Bettijo is offline
New Forum User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Cartersville Ga. (North of Atlanta)
Posts: 46
Send a message via MSN to Bettijo
Unhappy Need help with lesson 20

Hello everyone, once again I am stumped....? I cannot do lesson 20. I am fine until I get to the part where I create a Adj. Layer. The Adj Layer shows up on top of the layer, so when I go to (Group with previous) that layer groupes with the background layer. I have tried moving the Adj. Layer beneath the layer I'm working on, then going through the rest of the steps. When I do this I can't paint to see the layer below. Any suggestions will be greatly appreciated. Bettijo: confused:
  #2  
Old May 30th, 2006, 10:07 AM
Wendy's Avatar
Wendy Wendy is offline
Enlightened Elder
 
Join Date: Nov 2004
Location: UK
Posts: 47,717
Images: 103
Hi Bettijo ...

Before you create the adjustment layer go the the layers palette and click on the background layer. If you do that then the adjustment layer will be created in the right place ..

Then just follow the rest of the instructions and it should work OK ... do let me know if you can now follow it or if you need anymore help

Wendy
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


"
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

__________________________
MacPro 2 x 3.2GHz Quad Core Intel Xeon, 4Gb Memory, CS3, CS5 Design Premium, CS6 Extended and most versions of Elements
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
  #3  
Old May 30th, 2006, 12:49 PM
Bettijo's Avatar
Bettijo Bettijo is offline
New Forum User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Cartersville Ga. (North of Atlanta)
Posts: 46
Send a message via MSN to Bettijo
Lesson 20

Thanks Wendy, that worked like a charm getting the Adj. Layer in the right place. However when I go to paint over the Mask (filled with black) with white, nothing happens. I've done this with other projects and it worked well. On this project it, nothing....any suggestions???
  #4  
Old May 30th, 2006, 02:30 PM
Wendy's Avatar
Wendy Wendy is offline
Enlightened Elder
 
Join Date: Nov 2004
Location: UK
Posts: 47,717
Images: 103
Hi Bettijo ...

Did you group the layers OK and does your layers palette look like Matts ??

Other thoughts are ... click on the layer mask before you start painting just to make sure that it is active.

Let me know how you go on

Wendy
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


"
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

__________________________
MacPro 2 x 3.2GHz Quad Core Intel Xeon, 4Gb Memory, CS3, CS5 Design Premium, CS6 Extended and most versions of Elements
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
  #5  
Old May 30th, 2006, 08:29 PM
Bettijo's Avatar
Bettijo Bettijo is offline
New Forum User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Cartersville Ga. (North of Atlanta)
Posts: 46
Send a message via MSN to Bettijo
Wendy, I have gone step by step with the lesson, watching it on my laptop while doing it on my desktop. I still cannot get the picture below the mask to show through. I grouped the layers and my layer palette looks exactly like Matts. I also clicked on the mask....any other thoughts??? I've tried everything I can think of. Thanks for you help.
  #6  
Old May 30th, 2006, 08:32 PM
Matt K Matt K is offline
Casual Forum User
 
Join Date: Dec 2004
Location: Tampa, FL
Posts: 240
What Blend Mode is your paintbrush set to? Make sure the Blend Mode in the options bar is Normal (not multiply, overlay, or anything like that). Some one had this exact problem the other day and that did the trick. Hope this helps.
__________________
Matt Kloskowski
Editor-in-Chief
Photoshop Elements Techniques Newsletter
  #7  
Old May 30th, 2006, 09:28 PM
Bettijo's Avatar
Bettijo Bettijo is offline
New Forum User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Cartersville Ga. (North of Atlanta)
Posts: 46
Send a message via MSN to Bettijo
Smile

Thanks Matt, it was my brush mode. I have now finished lesson 20 and about to start on 21. I've learned sooooo much. Thanks a bunch. (This is so much fun). Bettijo
  #8  
Old May 31st, 2006, 04:36 AM
Wendy's Avatar
Wendy Wendy is offline
Enlightened Elder
 
Join Date: Nov 2004
Location: UK
Posts: 47,717
Images: 103
Hi Bettijo ...

So pleased that Matt solved the problem and you are now able to finish your image

One thing I always do ... whenever I use a different blend mode or opacity for the brushes/clone tool etc I reset the tool once I am finished. I learned to do that after a low opacity setting caused me all sorts of problems

Wendy
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


"
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

__________________________
MacPro 2 x 3.2GHz Quad Core Intel Xeon, 4Gb Memory, CS3, CS5 Design Premium, CS6 Extended and most versions of Elements
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
only do one lesson a day? llclj Online Training (forum is closed to posting) 10 November 1st, 2007 06:31 PM
Lesson Day Seven ? bobttt Photoshop Elements Editor 2 April 24th, 2006 08:23 PM
Lesson Day 2 ANGIE Premiere Elements 9 September 29th, 2005 08:18 PM
Can't get lesson one. nana20904 Online Training (forum is closed to posting) 4 September 6th, 2005 02:37 AM
Lesson 3 ? slophotos Online Training (forum is closed to posting) 3 June 28th, 2005 02:01 PM


All times are GMT -5. The time now is 12:54 AM.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2010, Photo One Media Inc.