Elements Village

How to use the forums


Go Back   Elements Village > Editing and Organizing Discussions > Photoshop Elements Editor

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old December 27th, 2006, 11:55 AM
Simone's Avatar
Simone Simone is offline
Known Forum User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 436
Going 5.0 - a few technical q's

Hi all, I have 4.0 which I began learning in Sept. 06. I'm thinking about 5.0 and Best Buy is having a sale today so I think I'll pick it up.
A few questions for the experts.

- I've heard/read conflicting things about whether add-ins will still work in 5.0. I have several additions such as brushes and effects, purchased from online digi-scrapping stores, which I installed by adding the files to their respective pse4 folders. Sorry to be repeating a question but I wasn't sure about the conclusion from other threads. Should they still work, and if so, I assume I'll need to restore them to their folders after upgrading?

Note: I read an Amazon review today that said that NO add-ins work in 5.0 at all- so this has worried me a bit...

- For the install process, I assume I'll install 5 on top of 4 and an upgrade will occur. OR, would be better to fully uninstall 4.0 manually first myself (w. add/remove software) ? From those who've done it, advice on which is better?

- Any other general technical tips or watch-outs for the upgrade process?
(I know I'll need to explore the feature diffs and can do that on my own, but I mean more like technical watch-outs to help the install go OK?

After 4 months learning 4 and now feeling fairly comfy, I'm a bit nervous!PS. I've got plenty of pc horsepower to run it so that's not an issue. 4.0 runs real nice and fast on my machine. Thanks so so so much!
__________________
- Simone

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote
  #2  
Old December 27th, 2006, 12:10 PM
TonyW's Avatar
TonyW TonyW is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ontario, Canada
Posts: 11,728
Images: 12
Upgrade - you won't regret it . All add-ins work - in fact more do in PSE5 than do in PSE4. But they do need to be put in different places but it's very easy to do (lots of help on that available in this forum). You can leave PSE4 on your computer - you just can't have PSE4 and 5 running at the same time.

Whoever wrote that Amazon review didn't know what they were talking about

Tony
__________________
Win7/PSE10/11/12/Lightroom 5/CC/Topaz/PPS8/Nikon D7000/Fuji X-E1
Reply With Quote
  #3  
Old December 27th, 2006, 12:29 PM
kimi_boo's Avatar
kimi_boo kimi_boo is offline
Senior Contributor
 
Join Date: Apr 2006
Location: Louisiana Swampland
Posts: 5,368
Images: 42
I have been very happy with my upgrade from 4 to 5.

We have a thread just for vers. 5. I would go thru and read some of the post. There is great info in there. (where to put things, what to do before you install, ect.)
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
~kimi~

Gone Crazy... Back Soon...

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

shoots a Nikon D800.
Reply With Quote
  #4  
Old December 27th, 2006, 12:37 PM
Sissy's Avatar
Sissy Sissy is offline
Casual Forum User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Dallesport, WA
Posts: 273
Every add-on that I've installed in PSE5 has worked just fine, whether it was from a Photoshop site or a digiscrapping store! Love it. I still have PSE4 installed on my computer, but I'm not sure why. I never really learned 4, as version 5 came out a week after I bought 4.
__________________
Sissy
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote
  #5  
Old December 27th, 2006, 12:44 PM
Wendy's Avatar
Wendy Wendy is offline
Enlightened Elder
 
Join Date: Nov 2004
Location: UK
Posts: 47,717
Images: 103
Hi Simone ...

There seems to be quite few messages around about addins not working with PSE5 ... just don't know why people should think that at all.

I am wondering if its because the install is slightly different for some things and they then assume that things won't install

Do assure you that they do

Wendy
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


"
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

__________________________
MacPro 2 x 3.2GHz Quad Core Intel Xeon, 4Gb Memory, CS3, CS5 Design Premium, CS6 Extended and most versions of Elements
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote
  #6  
Old December 27th, 2006, 12:54 PM
Simone's Avatar
Simone Simone is offline
Known Forum User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 436
Thanks for all the great replies!

Now, a question came to mind based on a few of these replies -- it seems the install of 5 leaves 4 intact (ie you then have two versions on your pc.)

So, is it OK to uninstall 4.0 after 5.0 is up? (I would prefer not to have two full versions of the same s/w package on my pc concurrently, or do they both need to stay there for techn. reasons?)

Thanks again!
__________________
- Simone

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote
  #7  
Old December 27th, 2006, 03:14 PM
graficalicus's Avatar
graficalicus graficalicus is offline
Senior Contributor
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,490
I have yet to find an add-in that worked in earlier versions not work in 5.

I currently have versions 1, 4 & 5 on my system - I use them to test actions on various versions. There is no issue whatsoever having multiple versions - they don't interfere with each other at all.

You can install/uninstall/reinstall any version at any time without fear of losing data in a different version - at least, that has been my experience installing & uninstalling all 5 of them over the years.

If space is at a premium, I'd leave 4 on until 5 is installed - then you can import your catalogs (the app will walk you through it) before deleting 4.

Hope that helps!
__________________
Graffi

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote
  #8  
Old December 27th, 2006, 03:37 PM
kimi_boo's Avatar
kimi_boo kimi_boo is offline
Senior Contributor
 
Join Date: Apr 2006
Location: Louisiana Swampland
Posts: 5,368
Images: 42
If you have any extra filters, layer styles, ect.

You will need to move them before you remove 4.
I forgot about my layer styles and lost everything I had added.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
~kimi~

Gone Crazy... Back Soon...

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

shoots a Nikon D800.
Reply With Quote
  #9  
Old December 27th, 2006, 04:42 PM
Wendy's Avatar
Wendy Wendy is offline
Enlightened Elder
 
Join Date: Nov 2004
Location: UK
Posts: 47,717
Images: 103
Hi ...

The only slight snag that has been reported is that sometimes when you unistall an earlier version after installing the new one then Adobe Gamma gets uninstalled too ...

Wendy
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


"
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.

__________________________
MacPro 2 x 3.2GHz Quad Core Intel Xeon, 4Gb Memory, CS3, CS5 Design Premium, CS6 Extended and most versions of Elements
To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote
  #10  
Old December 27th, 2006, 04:57 PM
TonyW's Avatar
TonyW TonyW is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ontario, Canada
Posts: 11,728
Images: 12
Wendy: I remember that too but PSE5 does come with Adobe Gamma in the goodies folder so I guess it could easily be put back if you do lose it.

In preparation for deinstalling (which I still haven't done) I did copy the whole Elements 4.0 folder onto a CD - just in case I had forgotten to move something over.

Tony
__________________
Win7/PSE10/11/12/Lightroom 5/CC/Topaz/PPS8/Nikon D7000/Fuji X-E1
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Technical Malfunction? harmony Photoshop Elements Editor 30 July 22nd, 2009 07:04 PM
Technical problem javallone Photoshop Elements Editor 1 July 5th, 2007 02:49 PM
Technical Question? kimi_boo Photoshop Elements Editor 9 July 5th, 2007 10:42 AM
TECHNICAL HELP...Please? jdvalentino Photoshop Elements Editor 3 February 21st, 2007 01:43 PM
Technical Help! Carl Zaiss Photoshop Elements Editor 3 November 28th, 2005 07:00 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:42 PM.


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2010, Photo One Media Inc.